Épület és építmény tervezés, design

9X9 M-ES PILLÉRÁLLÁSÚ CSARNOKÉPÜLET ÁTALAKÍTÁSA

9X9 M-ES PILLÉRÁLLÁSÚ CSARNOKÉPÜLET ÁTALAKÍTÁSA
Budapest, III. ker. Szőlőkert köz 9-11.

Megbízó: Unione-C Kft.

Tervező: Bauplan Kkt.

Kelemen Miklós okl. építőmérnök statikus tervező, tartószerkezeti szakértő

Varga István okl. építészmérnök építész, statikus tervező, építésügyi szakértő

Székács András tűzvédelmi szakértő

Az előregyártott vasbeton pillér kiváltását 17,60 m tengelytávolságú, két csuklós, vonórudas, térbeli rácsos acél keretszerkezettel terveztük meg. A keret felső síkja kb. 100 mm-rel a vasbeton főtartó alatt marad, amely távolság lehetővé teszi, hogy a vasbeton főtartó, a teherátadás biztosítása érdekében, a rácsos tartó csomópontjainál aláfeszítésre, alátámasztásra és aláékelésre kerüljön. A keretlábakat összekötő vonórudak a padlószerkezetbe, elrejtésre kerülnek.

A térbeli rácsos keretszerkezetet, az elhelyezhetőség érdekében, tulajdonképpen 2 db síkbeli keretszerkezet alkotja, melyeknek térbeliségét, haránt irányú rács rudak biztosítják. A síkbeli keretgerenda öveinek tengelytávolsága 1300 mm, a két síkbeli tartó távolsága 720 mm.

A kettős keretlábak a 8/A és 8/C jelű vasbeton pilléreket közrefogják, és hevederezéssel ill. csavarozással a pillérekhez rögzítésre kerülnek, 60 cm-enként. A keretszerkezet S235JR (A38) anyagminőségű, acélból készül, hegesztett és csavarozott illesztésekkel, a vonórudak anyagminősége X5CrNi18-10 jelű korrózióálló acél (számjel: 1.4301).

Előző | Vissza | Következő