Épület és építmény tervezés, design

KÖRÖSSZEGAPÁTI ORTODOX TEMPLOM TETŐSZERKEZET MEGERŐSÍTÉSE

MEGBÍZÓ: KÖRÖSSZEGAPÁTI ROMÁN KISEBBSÉGI ÖNKORMÁNYZAT

TERVEZŐ: AKROTÉRA KFT. 2013 Pomáz Ady E. u. 7.
ÉPÍTÉSZET: ANDRÉKA ISTVÁN
STATIKA: VARGA ISTVÁN BAUPLAN KKt.

A XIX. század első évtizedében épült egyhajós teremtemplom keleti végén félköríves apszissal zárul, nyugati oldalán a hajóhoz kapcsolódik a templomtorony. A sávalap és a falszerkezet régi típusú nagyméretű téglából épült, a fogópáros ácsolt tetőszerkezet alumínium lemezfedésű.

A templomot többször felújították, a XIX. század végén a zsindelytetőt lemezfedésre cserélték. A templomtorony 1932-ben viharkárokat szenvedett, 1956-ban építették újjá. 1973-ban a homlokzatot felújították és beltéri festés készült. A legutóbbi felújítási munkálatok 1997-ben kezdődtek el és 2002-ben fejeződtek be. Ekkor került sor a tetőszerkezet teljes felújítására, valamint a belső és külső falfestésekre.

A teremtemplom hajójának párkány alatti részein az ablakoknál repedések vannak, a hajó falazata a párkány alatti részeken kifele hasasodik. Felmenő szerkezet nagyméretű téglából épült. A falakon tapasztalható repedések nem folytatódnak a lábazatban.

Hosszú idő folyamán történt differenciált alakváltozások, valamint szerkezeti hiányosságok - felső koszorúk hiánya - miatt keletkeztek repedések és a falazat felső síkban történő kihajlása.

A tetőszerkezet a főállásoknál fiókgerendás, függesztő oszlopos, középszelemenes, ferdetámaszos, fogópáros szerkezetű. A romonádok 2 db ívesen kivágott deszkából készültek.

A tetőszerkezet mellékállásaiban sem függesztő oszlop, sem fogópár nem lett beépítve.
A falazatot koszorúgerenda nem fogja össze. Az alacsony hajlásszögű tetőszerkezet a faltesteket kifele nyomja, amely miatt elsősorban a fal felső szintjén károsodások keletkeztek.

Meg kellett erősíteni a mellékállásokat, hogy a tető súlyából eredő erő a falazat külső síkjától beljebb kerüljön. Ezért, az összes mellékállásnál 15/7,5 cm méretű fogópárok készültek, melyeket M16-as csavarral kellett összefogni. A mellékállásoknál a szarufát és a romonádokat 2x3 db 20/5 cm méretű pallókkal kellett összefogni, melyeket 3x2db M20-as csavarral lett rögzíteni. A talpszelemen megerősítése L80x80x8 acélszelvénnyel és horgony csavarokkal készült.

Előző | Vissza | Következő