Épület és építmény tervezés, design

Budapest V. ker. Váci utca 61. sz. Váci utcai és Sörház utcai homlokzatok helyreállítása

Megbízó: Budapest V. ker. Váci utca 61. Társasház
Tervező: BAUPLAN Kkt. 1046 Budapest Sporttelep u. 29.
Felelős építésztervező: Varga István építész
Építésztervező: Vargáné Kovács Gabriella építész

A Váci utca és a Sörház utca sarkán álló társasház műemléki környezetben található. A helyreállítandó épület a szemközti Váci utca 62-64. sz. (MI 15483, Steindl Imre, 1870-1875) alatt lévő háromemeletes, eklektikus „Újvárosháza” műemlék épület és a Váci utca 59. sz. (MIII 15482, Zofahl Lőrinc, 1837) alatti kétemeletes klasszicista sarokház közvetlen szomszédságában áll.

A trapéz alakú telekre keretes beépítéssel pince + földszint + háromemeletes + magas tetős, a padlástérben egy lakásbeépítéssel 1897-1900 között bérház épült Bauer Ervin építész tervei szerint Singhoffer Ágoston megbízásából. Az épület helyén korábban a városi serfőző állt. Előző szakvélemények szerint, a korábbi épület egyes részeit meghagyták, illetve 1897-ben ráépítettek.

A vízszintes tagoló elemként a földszint és a második emelet felett osztópárkány húzódik, amely a sarokrizalitnál (zárterkély) is végigfut. Csak a sarokrizalitnál (zárterkély) díszített, a földszint felett tojássor, és a frízben akantuszlevél, a második emelet felett a középen íves rész alatt növényornamentika van.

A Váci utcai homlokzaton, az eredeti terv szerint, a rizalittal kiemelt középtengelyben, a harmadik emeleten lévő ablak felett nincs szemöldökpárkány. Itt valószínűleg a német reneszánsz stílusú díszes pártázat volt, nyomai még láthatók.

A földszinten a sarok kialakítása nem hangsúlyozott, a nutázott kiképzésű földszinti falak kiemelés nélkül fordulnak át. A sarok mintegy toronyszerű kiemelését az első emelettől a főpárkányig futó sarokrizalit (zárterkély) és a felette lévő német reneszánsz stílusú pártázat adja. A pártázat kialakítása sokkal gazdagabb lehetett, az eredeti terven kupola, lanterna és mögötte csúcsdíszek láthatók, amelyek jelenleg már hiányoznak.

A földszinti ablakok, és bejárati ajtók szegmensívű záródásúak. Az emeleteken, a homlokzati síkból visszaugró bélletben, mindhárom szinten azonos, enyhén lekerekített, egyenes záródású ablakok vannak. A nyílászárók egyaránt T osztásúak, kivéve a saroknál lévő kisablakok. Kis kiülésű, levél motívummal díszített konzolok tartják az első és harmadik emeleti ablakok szemöldökpárkányait. A lábazatot felül kiugró lábazati párkánnyal, mészkő lapok burkolják.

Előző | Vissza | Következő